Yeşil Bi Terapi | Bitki Bakımı

Bitki bakımı, bitki çoğaltma teknikleri, balkon bahçeciliği, biraz ilham, bolca yeşil… Yeşiliniz bol olsun! 💚

Anasayfa » Bitkilerde Sineklenme Problemi Nasıl Geçer?

Bitkilerde Sineklenme Problemi Nasıl Geçer?

Bitkilerde Sineklenme Problemi Nasıl Geçer?

Bitkilerde yaşanan sineklenme problemi kısa sürede çözülebilen ve tamamen ortadan kaldırılabilen bir problemdir. En sık yaşanan problemlerin başında gelmekle birlikte bu yazıda neden sineklenme problemi yaşandığından ve çözüm önerilerinden bahsedeceğim.

Bitki Sinekleri Neden Olur?

Bitklerdeki sineklenmenin birden fazla faktöre bağlı olduğunu unutmamak gerek. Aynı anda bir ya da daha fazla etken sebebiyle sineklerle mücadele etmek sorunda kalabilirsiniz. Kısa kısa tüm faktörlerden bahsedeceğim.

Kalitesiz Toprak

Özellikle zincir marketlerden ekonomik olduğu için satın alınan birçok toprak maalesef hem içerik olarak yeterli olmuyor hem de böcek yumurtaları ile dolu oluyor. Zamanla kullanılan toprak sulandıkça nemli ortamda meydana çıkan yumurtalar büyüyor ve sinek böcek problemleri baş gösteriyor.

Salon bitkileri için kullandığımız toprak daha önceki yazılarda da bahsettiğim gibi torf. Torf ve diğer toprak dengeleyiciler hakkında daha fazla bilgi isterseniz Torf Nedir? yazısını da okuyabilirsiniz.

 

Bitkilerde Sineklenme

Photo by Jody Green.

Aşırı Sulama-Nemli Ortam

Sineklerin ve unlu bitlerin en sevdiği ortam nemli ortam. Aynı zamanda bitkilerin de tabi 😊 Fazla suyun içinde nemli ortama bayılan böcek larvaları hızlıca çoğalıyor ve bitkinin toprağının yüzeyine çıkıyor. Aşırı sulama bitkiye de zarar verip köklerin çürümesine sebep olurken, sinekler için de aranan ortamı yaratıyor. Bu nedenle ortam nemini ve bitki sulama sıklığını iyi dengelemek gerekiyor.

Yumurta Kabuğu vb. Takviyeler

Bitkiye su dışında verilen her şey zaten halihazırda canlı bir ortam olan toprağa karıştığında sanılanın aksine bitkiye besin takviyesi yapmıyor. Toprağa yerleşerek böcek ve sinek yapıyor.

Evlerden çıkan organik çöplerin kompostlaştırılarak değerlendirilmesi çok kıymetli. Fakat yapılan yanlış uygulamalar işe yaramadığı gibi bitkinin yaşam alanının dengesini bozarak uzun vadede zarar veriyor. Bu nedenle inorganik atıklarınızı bahçelerinizde kompost olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Salon bitkileri kompost kullanmak için uygun ortam değil. Kompost da zaten öyle iki günde etkisini gösterecek bir süreç değil. Kompost konusunda detaylı bir yazı yazacağım.

bitki sinekleri

Fotoğraf 

Bitki Kürleri

Aspirin, maya, muz kabuğu, süt ve benzer birçok kür bitkinin köklerini çürütüyor ve aşırı sineklenme yapıyor. Hiçbir kür bitkilere uygulanmamalı. Kısa vadede bitkiye iyi geldiğinizi sanabilir hatta gözlemleyebilirsiniz. Fakat uzun vadede bitkiyi yorup kök çürümeleriyle uğraşmanız hatta bitkinizi kaybetmeniz işten bile değil.

Gübre Kullanımı

Özellikle katı gübre kullanımında karşımıza çıkan bu sorun gübrenin içinde yer alan yumurtalardan kaynaklanıyor. Bunu önlemek için de kalitesini bildiğiniz yerlerden gübre alarak bu riski minimuma indirebilirsiniz.

Bitkilerde Sineklenme Problemi Nasıl Geçer?

Bu sorunun iki cevabı var. İkisini de burada açıklayacağım. Kalıcı çözümler, tekrar hatalı uygulama yapılmadıkça sineklenme problemini tamamen ortadan kaldıran çözümler. Geçici çözümler ise uzun süre uygulama gerektiren ya da uygulamadan kısa süre sonra tekrar sineklenme probleminin ortaya çıktığı çözümler. İki yöntem de duruma göre kullanılıyor. İhtiyacınıza göre kullanablirsiniz.

Kalıcı Çözümler

Kalıcı tek çözüm önerisi var o da toprak değişimi. Toprak burada kilit nokta. Kaliteli bir markadan toprak kullanarak sineklenme sorununu unutabilirsiniz. Evinde 200 adet bitkisi olan ve hiç sinek problemi yaşamayan biri olarak iyi marka bir toprağın kesin çözüm olduğunu söyleyebilirim.

Geçici Çözümler

Geçici çözümlerin başında sirke şeker ve bulaşık deterjanı üçlüsü geliyor. 😊 Bir kabın içinde bir yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı şekeri karıştırıp içine bir çay kaşığı kadar bulaşık deterjanı ekleyin. Bu karışımı saksının dibine, mümkünse toprağın üzerine yerleştirin. Bir süre sonra kasenin içine sineklerin doluştuğunu göreceksiniz. Sinekler doldukça karışımı yenileyerek tüm sinekleri uzaklaştırabilirsiniz.

Bir diğer yöntem sirkeli su. 1 ölçü sirkeyi 5 ölçü suyla seyrelterek toprağın üstünden bitkinize spreyleme yapabilirsiniz.  Bu uygulamayı gün aşırı yapmak gerek. Bir süre sonra sineklenmenin azaldığını görebilirsiniz.

Oksijenli suyu bitkiye gelmeyecek şekilde toprağın üstünden spreyleme yaparak sinekleri azaltabilirsiniz.

Son olarak toprağa karabiber ya da toz tarçın serperek de sinekleri azaltabilirsiniz.

Bütün bu çözümlerin sorunun ana kaynağını yok etmediğini tekrar hatırlatmalıyım.  Kesin çözüm istiyorsanız topraktan kurtulmalısınız. Çok az bir miktarda sinek sorununuz varsa  geçici çözümleri uygulayabilirsiniz.

Instagram’da takipleşiyoruz. 🙂  Güncel içerikler için Instagram’da Yeşil Bi Terapi hesabını takip etmeyi unutmayın.

Yeşiliniz bol olsun!

Yeşil Bi Terapi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı Çık
Instagram Hesabımı Takip Et, Yeni İçerikleri Kaçırma!