Yeşil Bi Terapi | Bitki Bakımı

Bitki bakımı, bitki çoğaltma teknikleri, balkon bahçeciliği, biraz ilham, bolca yeşil… Yeşiliniz bol olsun! 💚

Anasayfa » Saksıda Çiçek Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Saksıda Çiçek Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Saksıda Çiçek Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Aldığınız bitkiyi kısa sürede kaybetmek istemiyorsanız yapmanız gerekenler bakım haricinde doğru ve sağlıklı bitkiyi seçmekten de geçiyor. Yani aslında bitkiye iyi bakabilme süreci bitkiyi alırken başlıyor.  Bu nedenle ilk tavsiyem eğer yüksek bütçeli bitkiler alıyorsanız emin olmadığınız yerlerden bitki almayın.

Özellikle sirkülasyonun çok olduğu yerlerde ya da zincir marketlerde aşırı hırpalanmış bitkiler çok fazla oluyor. Büyük seralar ya da butik çiçekçiler her zaman daha kaliteli ürün sunuyor, bu bir gerçek. Eğer yüksek bütçeli bitkiler almıyorsam ben marketleri tercih edebiliyorum. En kötü ihtimalle o bitkiyi köklendirerek kurtarabilirim çünkü. Ama yüksek bütçelilerde bu riske girmeyi tercih etmiyorum.

Şimdi madde madde Saksıda Çiçek Alırken Nelere Dikkat Etmeli? Açıklıyorum.

Bitki Seçimi

Aldığınız bitkiyi satın almadan önce araştırın. Özellikleri, ihtiyaçları neler bilin. Evinizde ya da ofisinizde konumlandıracağınız yer bitkinin ısı ve ışık ihtiyacı ile örtüşüyor mu? Gereken nemi sağlayabilecek misiniz? Doğru bitki seçimi çok detaylı bir konu, o nedenle burada çok uzatmayacağım.

Toprak Kontrolü

Seralarda ya da çiçekçilerde satılan saksı bitkilerinin toprakları genellikle yetersiz materyalden oluşuyor ve üretim saksısı içinde satılıyor. Bunun için bitkiyi satın alırken yapılabilecek bir şey yok. Burada kontrol etmeniz gereken toprakta küf, mantar ya da normal olmayan farklı durumlar olup olmadığı. Bazı bitkiler tamamen kuruduğu için saksıdan kolayca çıkabiliyor ve baktığınızda mantarları kolaylıkla görebiliyorsunuz. Bu ihtimali her zaman için göz önüne alıp toprak ve bitkinin kökleri sağlıklı mı kontrol edin.

Bitki Kontrolü

Yapraklar, gövde varsa çiçekler, açılmamış tomurcuklar iyice kontrol edilmeli. Yapraklarda yanıklar, kurumalar, kırılmalar, cansızlıklar gözlemliyorsanız bitki hasta olabilir. Gövdede lekeler, zedelenmeler ya da hasarlar yine bitkiyle ilgili bir problemin habercisi olabilir.

 

Zararlı Kontrolü

Geldik en can alıcı noktaya 😊 Hem evdeki diğer bitkilere böcek taşımamak için hem de bitkimizin öz suyunu emerek öldürmemesi için mutlaka bu kontrolü yapmak gerekiyor. Unlu bit, kabuklu bit, kırmızı örümcek, toprağa yuva yapmış sinekler, yaprak altlarına gizlenmiş thripsler derken köşe bucak bir kontrol etmek gerek. Elbette bu kontrol eve böcek taşımamak için yeterli değil, bitkiyi eve soktuğumuzda da yapılması gerekenler var. Onları da Yeni Bir Bitki Alındığında Yapılması Gerekenler yazısında detaylıca anlattım.

Yeşil Bi Terapi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı Çık
Instagram Hesabımı Takip Et, Yeni İçerikleri Kaçırma!